J.R.R. Tolkien - De Hobbit

De Hobbit, J.R.R. TolkienJ.R.R. Tolkien – De Hobbit

De klassieker De Hobbit (1937) van J.R.R. Tolkien is een kinderboek dat inmiddels is vertaald in ruim zestig talen, is bewerkt tot een toneelstuk, radiohoorspel, animatiefilm, meerdere computerspellen, Lego en wordt op dit moment verfilmd tot wat uiteindelijk een trilogie zal worden. Maar natuurlijk begon het allemaal met het boek, dat niet voor niets populair is bij een veel breder publiek dan alleen kinderen. Het avontuur dat de hobbit Bilbo Balings aangaat en alles wat hij onderweg beleeft, geeft iedereen met een beetje fantasie alles wat nodig is om meegenomen te worden naar de wereld van Midden-Aarde.

Ongewenst avontuur
​In een hol onder de grond woont een hobbit. Het is een comfortabel hol en Bilbo Balings leidt daar een rustig leven,in het heuvelachtige landschap van de Gouw. Hij houdt van een simpel leven, waarin hij zijn pijp rookt en twee keer per dag ontbijt. De hobbits zijn een huiselijk volk en Bilbo houdt dan ook niet van avontuur: “Akelige, verontrustende, ongemakkelijke dingen! Maken dat je te laat komt voor het eten.” Hij zit liever op het bankje voor zijn hobbithuis een pijp te roken.
Juist wanneer hij dat aan het doen is, komt het avontuur op zijn pad. De wijze oude tovenaar Gandalf spreekt hem aan en laat hem weten dat hij iemand zoekt die wil deelnemen aan een avontuur. Hoewel Bilbo daar anders over denkt, is hij volgens Gandalf de aangewezen figuur de rol van inbreker te vervullen. De volgende dag staan er dan ook dertien dwergen voor zijn deur, die hem uiteindelijk weten te overtuigen mee te gaan op deze spannende ontdekkingsreis. Het doel van de reis: terugkeren naar de Eenzame Berg om het koninkrijk van de dwergen te herstellen en de schatten, die bewaakt worden door de draak Smaug, te heroveren.

Moed doet groeien
​Het gezelschap trekt door Midden-Aarde en hoe verder ze komen, hoe gevaarlijker en riskanter de onderneming wordt. Bilbo komt voor vele uitdagingen te staan en hoewel hij wordt bijgestaan door de dwergen en Gandalf, zijn het vooral zijn moed en persoonlijke groei die hem steeds een stapje verder brengen. De hobbit zal na dit avontuur dan ook nooit meer dezelfde zijn, merkt ook Gandalf wanneer ze na de reis terugkeren in de Gouw: “M’n beste Bilbo, er is iets met je! Je bent niet meer de hobbit van vroeger.”

Dwergen en trollen
​Het verhaal zit vol actie en magie, wonderen, muziek en gedenkwaardige karakters. Wezens uit legendes en volksverhalen als dwergen, trollen, aardmannen, elven, een tovenaar en natuurlijk het bijzondere wezen Gollem. Bovendien wordt het verhaal ondersteund door een gedetailleerd uitgewerkte kaart en illustraties. Én ontwikkelde Tolkien een volledig doordachte taal, Quenya, de taal die wordt gesproken door de elven. Tolkiens kennis van de Noorse mythologie, Engelse literatuur, zijn interesse voor fantasieverhalen en zijn liefde voor kunsttalen vinden allemaal hun plek in het fantasieverhaal De Hobbit en zorgden ongetwijfeld voor het grote succes ervan.

De hobbit in ons
De Hobbit is een fraai uitgewerkt en fantasierijk verhaal van een prachtig avontuur, vol spanning en subtiele humor. Een kinderboek, maar aantrekkelijk voor iedereen met ook maar een tikkeltje zucht naar avontuur. Want uiteindelijk zit er een beetje hobbit in ons allemaal.

Deze recensie werd eerder gepubliceerd op WeBooks.nl