Efter Hanna Bervoets

Efter Hanna BervoetsHanna Bervoets – Efter

Je bent hopeloos verliefd, zo ontzettend verliefd dat je alles van de ander wilt weten, continu aan deze persoon denkt, steeds zit te wachten tot jullie elkaar weer zien en eigenlijk alle momenten die jullie niet samen doorbrengen volkomen waardeloos voelen. Herkenbaar? Waarschijnlijk heb jij LAD oftewel love addiction dissorder. Een obsessief-compulsieve stoornis, met als kenmerken: aanhoudende hunkering, stemmingswisselingen, verstoorde realiteitsbeleving en ontwenningsverschijnselen. Gelukkig is er een middel tegen: Efter. Efter is wat ritalin is voor adhd of prozac voor depressiviteit.

Nieuw medicijn
Hanna Bervoets’ vierde roman Efter begint als een zakelijk verslag over de gevolgen van dit nieuwe middel. De wat afstandelijke toon laat je eerst kennismaken met het nieuwe medicijn en de gevolgen ervan. Vervolgens word je meegesleurd, de levens in van de voornamelijk jonge mensen die het middel tegen LAD hard nodig hebben, of lijken te hebben.
Het verhaal speelt zich af in de nabije toekomst. In kliniek Jagthof kunnen vrouwelijke LAD-patiënten zich laten behandelen tegen deze eeuwenoude psychische ziekte. Met behulp van activiteiten als paardrijden, parelduiken en natuurlijk groepsgesprekken, kunnen de patiënten steeds een fase verder komen, om uiteindelijk vrij van LAD de kliniek weer te verlaten.

Typisch geval
Meija van vijftien is een typisch geval van LAD. Ze is tot over haar oren verliefd op de veel oudere Sjoerd, die in eerste instantie haar liefde beantwoordt. Na een korte relatie gaat het toch flink mis en besluit Meija al snel dat een opname in Jagthof voor haar de oplossing is. Daar ontmoet ze Fajah en Silver. De homoseksuele Silver is de enige jongen in de kliniek, voor wie om zijn geaardheid een uitzondering is gemaakt. Eigenlijk is ook Fajah een uitzondering, als blijkt dat ze geen LAD heeft, maar om andere redenen in Jagthof verblijft. Naast de fasetherapie die de patiënten in de kliniek krijgen, behoren ze tot de testgroep van het nieuwe medicijn Efter.

Schuldig aan misbruik?
De farmaceut die het middel op de markt wil brengen is via een netwerk in de medische industrie verbonden met de eigenaresse van kliniek Jagthof. Dit zorgt ervoor dat de journaliste Laura besluit om de kliniek, het medicijn en de gevolgen ervan nader te onderzoeken. Een medicijn als Efter misbruiken blijkt namelijk erg verleidelijk. Hierdoor krijgt het verhaal de nodige spanning, daarnaast zorgt het voor enkele ethische vragen: is de maker van een medicijn dat verkeerd gebruikt wordt schuldig aan de gevolgen ervan, of ligt de schuld bij degenen die het middel misbruiken?

Technologie van nu
Efter leest als een trein en schetst een volkomen geloofwaardig toekomstbeeld. Het is Hanna Bervoets gelukt om enkele mogelijke ontwikkelingen voor de toekomst realistisch te laten overkomen. Ze strooit niet met ongeloofwaardige gadgets, maar beschrijft subtiele gevolgen van de technologie van nu. Ook het achterblijven van de opgeheven vinger die je nu in veel boeken richting de gevaren van social media ziet wijzen, is een verademing.

Veelbelovend
Efter is Bervoets’ vierde roman. Op haar 25e debuteerde ze met Of hoe waarom, dat werd bekroond met de ScriptPlus HvA Debutant van het Jaar. Haar tweede boek, Lieve Céline, werd verfilmd en bekroond met de Opzij Literatuurprijs. Met Efter laat ze zien dat het label ‘jonge veelbelovende schrijver’ prima bij haar past.